Nu een helm ook verplicht is voor de snorscooter is waarschijnlijk jouw zoektocht gestart naar een geschikte en passende helm. Je kunt kiezen uit een jethelm, systeemhelm of integraalhelm met 22.05 ECE-keurmerk of een speed pedelec helm met NTA 8776 marketing.
Een speed pedelec helm voor de snorfiets of snorscooter
De meeste rijders in bezit van een snorscooter kiezen voor een jethelm, maar ook de speed pelec helm wordt steeds vaker onder snorscooterrijders verkocht. Dit vanwege het luchtige design en het compacte formaat zodat je de helm gemakkelijk overal mee naartoe kan nemen. Ze zijn goed op te bergen in je buddy of tas.
De speed pedelec helm moet een NTA 8876 markering hebben en is te herkennen aan een aantal functionaliteiten die het verschil maken ten opzichte van een normale fietshelm. Zo biedt een speed pedelec helm:
> Bescherming aan de slaap: de uitsnede van de schaal loopt over je slaap, waardoor het dunne bot en de belangrijke bloedvaten die daar lopen worden beschermd.
> Bescherming aan de nek: ook loopt de helmschaal over de nek om belangrijke zenuwen te beschermen.
> Bescherming bij een klap vanuit een hoge snelheid: de helm heeft meer ruimte voor een dikkere schuimlaag die meer bescherming biedt. Ook zorgt de schuimlaag voor een betere afvoer van transpiratie.
> Bescherming aan de ogen: sommige speed pedelec helmen hebben zelfs een vizier, die ervoor zorgen dat je ogen minder gaan tranen door de wind.
Hier lees je meer over de speed pedelec helm >
Toch is de helmplicht er natuurlijk niet voor niets. De meest veilige keus is dan toch echt een jethelm die ook veel scooterrijders dragen. Deze helmen zijn getest op bepaalde impactpunten. Deze impactpunten zijn belangrijke punten die ernstig hoofdletsel kunnen voorkomen.
Een jethelm voor de snorscooter
Een jethelm heeft geen kinstuk en draagt net als een speed pedelec helm het meest luchtig. Het voordeel van een jethelm is dat ook de zijkant van je schedel beter beschermd wordt en de helm steviger rondom het hoofd blijft zitten bij een eventuele val. Ook heeft een jethelm een vizier. Deze houdt wind, vliegjes of zand tegen. Het vizier kun je gemakkelijk vervangen per seizoen, ook kun je een vizier met één handbeweging omhoogduwen.
Naast deze twee helmen kun je ook kiezen voor een integraalhelm of systeemhelm. Deze worden wat minder vaak gekozen, maar bieden nog meer bescherming dankzij het kinstuk.
Een integraalhelm voor de snorscooter
Bij een integraalhelm is ook het kinstuk beschermt, dit kinstuk zit vast (in tegenstelling tot een systeemhelm). Ook deze helmen moeten een 22.05 ECE-keurmerk hebben. Een volledig gesloten helm bestaat uit één schaal. Alle vezels lopen daardoor mooi in elkaar over en worden niet ontbroken, dit zorgt ervoor dat de helm extra stevig is.
De vezels, van alle helmen, zijn vaak gemaakt van KPA, HTTP-polyester, glasvezel of carbon. Het voordeel van deze vezels is ze een mooi flexibel maar stevig netwerk vormen. Perfect om in een aerodynamische vorm te gieten, flexibel genoeg om een klap op te vangen, maar ook ijzersterk zodat het de impact van een klap kan opvangen.
Een systeemhelm voor de snorscooter
Een systeemhelm heeft een klapbaar kinstuk. Dit kinstuk kun je omhoog klappen of soms zelf helemaal verwijderen. Eigenlijk kun je dus met deze helm het luchtige voordeel van een jethelm ervaren, maar je veilig genoeg voelen wanneer je, net zoals bij een integraalhelm, het kinstuk naar beneden klapt. Een ideale helm wanneer je langere afstanden rijdt, maar bij korte stops je helm niet steeds helemaal wilt afdoen.
Koop een helm passend bij je snorscooter