Wat is een CDI (en wat doet het)
De afkorting CDI staat voor “Capacitive Discharge Ignition” en is een elektronisch scooter onderdeel. Dit onderdeel zorgt ervoor dat op het juiste moment je ontsteking (verbranding) plaatsvindt. Het zet de wisselspanning om in een gelijkspanning en voorziet de elektrische onderdelen van energie. Daarnaast rekent het uit wanneer er een vonk gegeven moet worden en geeft dit dan door aan de bobine. Vervolgens geeft de bobine de stroomschok door aan de bougie waarna er een verbranding plaatsvindt. Overigens is de CDI ook verantwoordelijk voor het begrenzen bij 4-takt scooters. Dit gebeurt doormiddel van een toerentalbegrenzer in de CDI.
Waar zit een scooter CDI?
De CDI zit vaak gemonteerd onder je buddy of achter de voorkap. Het is vaak een zwart kastje en valt niet altijd meteen op. Vaak loopt er een dikke kabel of meerdere kleine kabels naartoe.
Wat is een ECU (en wat doet het)
Naast de CDI hebben we ook een ECU. Deze afkorting staat voor “Engine Control Unit”. Ook dit is een elektrisch scooter onderdeel en zorgt net als de CDI voor het ontstekingsmoment. Veel Euro4 en Euro5 scooters hebben geen CDI, maar een ECU. Dit komt omdat deze scooters zijn uitgerust met een injectiesysteem, waarbij de brandstof elektronisch in de cilinderkop wordt gespoten. De ECU berekent aan de hand van het toerental en de stand van het gashendel de ideale hoeveelheid brandstof. Hierdoor gaat er geen onnodige brandstof verloren en zorgt dit ervoor de scooter velen malen zuiniger loopt dan een scooter die uitgerust is met een carburateur.
In feite is een ECU de computer en dus het brein van de scooter, die naast het regelen van ontstekingsmoment en brandstofinspuiting ook andere sensoren kan aansturen. Dit kunnen bijvoorbeeld sensoren van de verlichting of het contactslot zijn.
CDI defect?
Wanneer de CDI niet naar behoren werkt zul je merken dat de motor slecht loopt, vaak overslaat of juist helemaal niet meer start. De accu wordt op deze manier onvolledig opgeladen of je scooter slaat dan zomaar af tijdens het rijden. Een CDI is een elektronisch onderdeel en deze wordt warm tijdens het gebruik van je scooter. Dit komt omdat er stroom doorheen loopt wat deze warmte genereert.
Vaak kan je aan de buitenkant niet zien dat een CDI defect is. Een defecte CDI kan nog steeds zorgen voor een vonk, maar vaak is deze te zwak of op een verkeerd moment. Om te weten of de CDI defect is, moet je beginnen bij de bron waar de vonk vandaan komt, namelijk de ontsteking. De ontsteking geeft spanning af die via de CDI naar de bobine loopt. Komt er genoeg spanning vanuit de ontsteking de CDI in, dan weet je dat hier geen defect in zit. Dit kan je meten met een multimeter. Vervolgens is het van belang de spanning te meten die uit de CDI naar de bobine wordt geleidt. Meet je geen waarde? Dan weet je dat er in de CDI iets niet in orde is. Meet je hier wel de juiste waarde? Dan zou het probleem in de bobine, bougiekabel of bougie kunnen zitten.
Een bougie slijt, en is in veel gevallen de oplossing voor het slechte lopen. Begin bij twijfel dus met het vervangen van de bougie.
CDI/ECU scooter vervangen
Ben je er zeker van dat de CDI of ECU kapot is? Dan kun je het onderdeel zelf vervangen door een nieuwe CDI of ECU We leggen je in een paar stappen uit hoe je dit onderdeel moet vervangen:
- Als eerste koppel je de accu los. Dit is van belang, aangezien je aan de elektriciteit van je scooter werkt. De accupolen moeten losgehaald worden (eerst de min-pool, daarna de plus-pool) en daarna kun je de beugel of klem losmaken en de accu eruit halen.
- De bak onder het zadel moet verwijderd worden. Draai 2 tot 4 bouten los en trek vervolgens de kap omhoog.
- Vaak kun je gelijk de CDI eruit halen zonder dat je eerst nog een bout hoeft te verwijderen. De kabels die met een stekker zitten verbonden aan een CDI moeten losgehaald worden om de CDI uiteindelijk te kunnen vervangen.
Voor het behalen van de beste prestaties is het soms nodig om een nieuwe variobus te monteren. Dit staat duidelijk bij onze productinformatie aangegeven.